Madd napisał(a):
Jestem ciekawy, co byś zrobił, gdyby ktoś twoim rodzicom obrobił chatę, ukradł wóz czy zajebał dokumenty - pewnie byś wziął kolegów i zrobił na wandali vendettę niczym Bruce Willis i oczywiście nic nie zgłaszał na prewencję.
przeczytaj uważnie jeszcze raz mój post. szczególnie akapit o jp i hwdp.
Cytuj:
I śmieszy mnie twoje myślenie, jak to policja karze niewinnych, zapewne twoje doświadczenia opierają się o policyjne naloty na biednych szarych obywateli.
jeśli biedny, szary obywatel to ten, który cieszy się, że ma pracę, seks dwa razy w tygodniu i urwany film w weekend (i tak cykl zapętlony) to fakt - nie mówię o biednych, szarych obywatelach.
Ale uprzedzając - zapewniam, nie mówię o ludziach, którzy chodzą na mecze napierdalać się sztachetami.
Cytuj:
Stary, puknij się w tą swoją gorącą łepetynkę, bo się unosisz jak nie wiem kto, i przemyśl to co piszesz, chociaż wnioskuję, że głęboko zakorzenionego przekonania nie da się zmienić.
i znowu błąd. Nie, nie nienawidzę, bo tak każą. Wręcz przeciwnie - to stosunkowo świeży pogląd oparty na myśleniu i obserwacji co może i co robi policja a co widać oficjalnie. I na co zdają się skargi, zażalenia. Instytucja, nad którą nie ma kontroli, która potrafi zgnieść człowieka dając początek historii jak u Kafki.
Cytuj:
Uświadom sobie, że nie jestem człowiekiem propolicyjnym, ale skoro młodzież nie boi się już podnieść ręki na stróża prawa to co powstrzyma go, by zaatakować ciebie, gdy będziesz sobie wracał ze swojego Peronu? I zwyczajnie zabić?
i właśnie o tym mówię. Dajesz się ogłupiać przez media.
Takie sytuacje zdarzają się od zawsze. Teraz media nagłaśniają kilka w skali kraju i podnoszą larum - GROZI NAM KONIEC ŚWIATA, JEŚLI NIE PODWYŻSZYMY KONTROLI NAD OBYWATELEM.
Jeśli policja nie będzie miała więcej uprawnień.
Motyw ze śmiercią na przystanku to absolutny hit, a ludzie gładko wzięli to z połykiem.
Oczywiście można potem walczyć z przeciwnikami takich rozwiązań kpiną, szyderstwem, robieniem z ludzi wariatów.
Cytuj:
I masz rację, to jest wina rodziców, popatrz na zdjęcie z koncertu Pei, widzisz tam dziewczęta z pokolenia B, które wyglądają jakby znały smak 20 pał, a nie mają jeszcze 18 lat?
Co z tego, że wyglądają? Sądzisz, że 90% dziewcząt w wieku 12-16 to bohaterki Galerianek?
Ja dla prawowitego obywatela jestem menelem i patologią. I?
Cytuj:
Ja jestem tym przerażony, że osobnicy poniżej 18 są wpuszczani na taki koncert, ale to sprawa orgów i rodziców.
A dlaczego granicą ma być 18? Przecież to tylko sztuczna granica narzucona przez prawo. Dlaczego nie 21? Albo 16? Zastanawiałeś się nad tym, czy przyjmujesz takie ustalenia a priori?
Czy po osiemnastych urodzinach człowiek z niedojrzałego gówniarza staje się dojrzałym, rozsądnym obywatelem?
Cytuj:
Kiedyś inaczej na takie coś patrzyłem, ale kiedy ja miałem 16 lat, nie zachowywałem się jak dzisiejsi 16-latkowie, których zwyczajnie się obawiam.
zapytaj swoich rodziców, dziadków czy zachowywali się w wieku 16 lat, tak jak Ty się zachowywałeś. Czy czasem nie słyszałeś "za moich czasów...", "ja w twoim wieku..."? I przypomnij sobie też, czy nie było w szkole takich typków, którzy terroryzowali młodszych, wybijali zęby, trafiali do poprawczaków.
A jakoś nie było przecież trendu na hwdp i jp. Dziwne?
Cytuj:
A punkt widzenia zmienił mi się od kiedy dowiedziałem się, że zostanę ojcem. cyniku, tobie również życzę tego, byś kiedyś został tatą, i zrozumiał co to znaczy obawa o dziecko od jego pierwszych chwil życia - tego nie da się opisać, to trzeba przeżyć.
dziękuję, ale nie skorzystam.
Przedstawiasz tu postapokaliptyczną rzeczywistość, rodem z Gotham City. Bo tak chcą, żebyś myślał. Chcą, abyś takich jak ja, nazywał żałosnymi.
Ale nie dostrzegasz prostych faktów, że w większości przypadków iskrę daje pałownia, bo to w dużej mierze niewykształcone wąsy, osiłki, które poszukały furtki umożliwiającej ujście władczych zapędów.